Despre Noi

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este coaliția organizațiilor civice din România, Republica Moldova și Diaspora care susţin prin acțiuni și inițiative constante unirea celor două state românești.

"PLATFORMA UNIONISTĂ ACŢIUNEA 2012 ESTE O COALIŢIE DE ORGANIZAŢII NONGUVERNAMENTALE ŞI GRUPURI DE INIŢIATIVĂ NON PROFIT, APARTINICĂ ŞI INDEPENDENTĂ, CARE ARE DREPT SCOP UNIREA ROMÂNIEI CU REPUBLICA MOLDOVA."

Constituită pe 17 aprilie 2011, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a organizat până în prezent sute de manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale. Astfel, rezultatele sondajelor de opinie efectuate în ultimii doi ani indică faptul că o majoritate covârşitoare a populaţiei din România susţine Unirea cu Republica Moldova, iar în Republica Moldova, numărul celor care văd Unirea ca opţiune reală este în continuă creştere.


Obiectivele asumate de către Platforma Unionistă Acțiunea 2012 sunt:

  • organizarea de evenimente publice menite să demonstreze cetăţenilor şi decidenţilor din cele două state româneşti, precum şi comunităţii internaţionale, că unirea României cu Republica Moldova trebuie să devină prioritate naţională;
  • promovarea solidarităţii naţionale şi a dezideratului unificării românilor prin campanii culturale şi sociale desfăşurate pe ambele maluri ale Prutului;
  • sprijinirea tuturor iniţiativelor care au drept finalitate revenirea Republicii Moldova la trupul Ţării-Mamă, căreia îi aparţine, respectiv calea prin care aceasta va obţine prosperitate şi asigurarea tuturor drepturilor şi libertăţilor din registrul democratic;

Organizaţiile cuprinse în Platforma Unionistă Acţiunea 2012 au misiunea de a reaminti, inclusiv organismelor internaţionale, că unirea României cu Republica Moldova este firească şi incontestabil legitimă. Aceasta va fi realizată în cadrul constituţional şi cel al dreptului internaţional, prin refacerea unităţii ultimei naţiuni europene care a fost divizată împotriva voinţei sale ca şi consecinţă a celui de-al Doilea Război Mondial şi a Războiului Rece.


Cine suntem și ce am făcut

O parte dintre organizaţiile implicate în desfăşurarea activităţilor Platformei Unioniste Acţiunea 2012 până în prezent sunt: Asociaţia Obştească Academia de Ştiinte a Mediului, Asociaţia Onoare şi Patrie, Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Asociaţia Studenţilor din Zurich, Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (Lausanne), Asociaţia Tighina, Asociaţia Universitară Eminescu din Geneva, ATRAG (Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor) Iaşi, Casa Românilor din Elveţia, Cercul elevilor basarabeni din Bacău, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American, Deşteptarea, Dorobanţii, Fapta Nu Vorba, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Fundaţia Grigore Vieru, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Honor et Patria, Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Spirit Românesc, Asociaţia România – Dacia Casa Noastră, Asociaţia Suporterilor Români, Consiliul Naţional al Reîntregirii, Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului, Romanian Students Association, Carnegie Mellon University – Pittsburgh, Grupul de iniţiativă Împreună pentru Unire, Fundaţia Pacea, Grupul La Paris, Academia culturală Eugen Ionescu din Roma, Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia, Asociaţia socio-culturală Maluri de Prut, Societatea culturală Bucureşti-Chişinău, Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a beneficiat pe parcursul campaniilor derulate de sprijinul partenerilor din întreaga ţară. Printre aceştia se regăsesc autorități, centrale și locale, toate componentele societății civile, companii iar cea mai importantă susținere am avut-o din partea a sute de mii de oameni cu care am lucrat la firul ierbii pe ambele maluri ale Prutului, obținând până acum, următoarele rezultate:


Începând din 17 aprilie 2011 și până în prezent Platforma Unionistă Acțiunea 2012 s-a implicat activ cu acțiuni concrete, rezultatele vizibile fiind următoarele:

  • 75%

    de români vor UNIREA

    Încă din 2013, sondajele efectuate de institutele de cercetare aratau că peste 75% dintre români își doresc Unirea cu Republica Moldova. Potrivit datelor unui sondaj INSCOP desfășurat în 2015, 3 din 4 români susțin Unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Sondajele pe marginea subiectului Unirii au devenit o obișnuință în spațiul public. Și în Republica Moldova numărul unioniștilor este în creștere. În 2015, o serie de personalități marcante și instituții culturale au lansat declarații de Unire.

  • 70

    jurnalişti din România şi RM

    70 de jurnaliști din cele două state românești s-au reunit la București în ianuarie 2015 pentru a conlucra în vederea dezvoltării unui spațiu informațional comun, dominat de principiile etice ale jurnalismului modern. Evenimentul a fost organizat alături de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români.

  • 200

    reprezentanti ai diasporei

    Peste 200 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate au participat la cele două ediții ale Congresul Diasporei Unioniste, desfășurate în aprilie 2015 și, respectiv, martie 2016 atât la Palatul Parlamentului din București cât și la Academia de Științe a Moldovei. Identificarea principalelor dificultăți cu care se confruntă românii de pe cele două maluri ale Prutului în țările de reședință și conlucrarea în vederea apropierii dintre România și Republica Moldova au fost obiectivele centrale ale Congresului.

  • 800

    politicieni de pe ambele maluri

    Politicieni de pe ambele maluri ale Prutului au semnat pentru Unire. Candidați la posturile de primari, deputați, senatori și europarlamentari și-au asumat, semnând un angajament scris, sub genericul „Pact pentru Basarabia” și „Pact pentru Europa. Pact pentru Unire”, să implementeze un set de măsuri care odată realizate apropie dezideratul unirii celor două state românești.

  • din

    2015

    trecem Prutul fara paşaport

    În urma demersurilor Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și Mișcării Civice Tinerii Moldovei pe lângă autoritățile competente din România și Republica Moldova a fost luată decizia de eliminare a obligativității pașapoartelor pentru trecerea graniței la Prut. Astfel, ca rezultat al campaniei „Fără pașaport în Basarabia”, desfășurate în martie-mai 2015, cetățenii României, dar și ai celorlalte state ale Uniunii Europene pot merge în Republica Moldova doar în baza cărții de identitate.

  • 50000

    de oameni au votat Unirea la Chişinau

    50.000 de oameni au votat simbolic, prin ridicare de mână, unirea Republicii Moldova cu România, în cadrul celei mai mari manifestații stradale organizată până în prezent la Chișinău, pe 27 martie 2016.

    În fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni ies în stradă la manifestațiile pentru Unirea cu România.

  • 1000

    de tineri în Marşul lui Ştefan cel Mare

    1000 de tineri basarabeni au parcurs în luna iulie sute de kilometri pe jos, de la Chișinău spre Țară, în Marșul lui Ștefan cel Mare, prin caniculă și furtună, pentru a cere autorităților de la București Unirea. Aceștia au fost întâmpinați de mii de români, alături de care au mărșăluit până la Palatul Cotroceni, unde basarabenii au fost primiți de o delegație prezidențială, în Sala Unirii.

  • 450

    de licee s-au înfratit

    De Ziua Națională a României, 450 de licee din toate raioanele Republicii Moldova au primit din partea Acțiunii 2012, în parteneriat cu Ministerul Educației de la Chișinău, pachete cu câte o hartă a României interbelice, un steag tricolor și panglică tricoloră, apoi în data de 31 mai 2016 la careurile solemne de sfârșit de an de studii, fiecare liceu din Republica Moldova a avut în vizită un reprezentant al instituțiilor de învățământ din România. Cu acest prilej s-au semnat acorduri de parteneriat și înfrățire.

 

Pozitii & Principii

  •  
    CINE SUNTEM

    SECȚIUNEA 1CINE SUNTEM?

    Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Astfel, Acţiunea 2012 militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Acţiunea 2012 este o iniţiativă apartinică şi aşa va rămâne. Acest aspect trebuie subliniat şi întărit de fiecare dată.

    Deşi considerăm că Idealul Unităţii Naţionale se ridică deasupra oricăror jocuri politice, suntem deschişi la dialog şi comunicare cu orice forţă politică ce îşi asumă susţinerea publică a Reunirii celor două state româneşti.

    Încă de la constituire, din 17 aprilie 2011, prin aderarea la cauza Unirii a peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi diverse ţări europene, până în prezent, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a desfăşurat numeroase manifestări publice de informare şi sensibilizare a întregii populaţii din România şi Republica Moldova cu obiectivul de a conştientiza necesitatea realizării unităţii naţionale.

    O parte dintre organizaţiile implicate în desfăşurarea activităţilor Platformei Unioniste Acţiunea 2012 până în prezent sunt: Asociaţia Obştească Academia de Ştiinte a Mediului, Asociaţia Onoare şi Patrie, Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Asociaţia Studenţilor din Zurich, Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (Lausanne), Asociaţia Tighina, Asociaţia Universitară Eminescu din Geneva, ATRAG (Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor) Iaşi, Casa Românilor din Elveţia, Cercul elevilor basarabeni din Bacău, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American, Deşteptarea, Dorobanţii, Fapta Nu Vorba, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Fundaţia Grigore Vieru, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Honor et Patria, Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Spirit Românesc, Asociaţia România – Dacia Casa Noastră, Asociaţia Suporterilor Români, Consiliul Naţional al Reîntregirii, Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului, Romanian Students Association, Carnegie Mellon University – Pittsburgh, Grupul de iniţiativă Împreună pentru Unire, Fundaţia Pacea, Grupul La Paris, Academia culturală Eugen Ionescu din Roma, Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia, Asociaţia socio-culturală Maluri de Prut, Societatea culturală Bucureşti-Chişinău, Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

    Platforma Unionistă Acţiunea 2012 are filiale pe întreg teritoriul celor două state româneşti. În cadrul acestora, sute de voluntari se implică activ în vederea accelerării procesului de unificare a României cu Republica Moldova.

  •  
    SCOP
  •  
    MISIUNE
  •  
    OBIECTIVE
  •  
    CE INTERESE URMĂRIM
  •  
    CONDUCERE/ORGANIZARE
  •  
    FINANȚARE
  •  
    PROFILUL MEMBRILOR ACȚIUNII 2012
  •  
    SCURT ISTORIC ȘI ACTIVITATE
Layout Settings