Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, în calitatea de membru al Platformei Civice Acțiunea 2012, a desfășurat în perioada 5 august – 8 august 2013, la Bran, cea de-a doua ediție a programului de perfecționare pentru profesori din Republica Moldova „Istoria de lângă noi”.

Evenimentul la care au participat 30 de profesori de peste Prut s-a axat pe o serie de discuții libere despre proiectul unionist România-Republica Moldova. Lectori în cadrul proiectului au fost co-președinții Acțiunii 2012 Marius Lulea, Mihai Nicolae, Mircea Druc, precum și analistul Ion Petrescu. Pe lângă dezbateri și seminarii, cadrele didactice au avut posibilitatea să viziteze mai multe obiective turistice din orașele Bran, Râșnov și Brașov.

Scopul acestui program este acela de a înfățișa profesorilor din Republica Moldova realitățile geopolitice actuale, realități care conferă un context extrem de favorabil Unirii celor două state românești. S-a discutat despre Unire, despre greșelile trecutului și despre ce avem noi de făcut, ca societate civilă pentru a aduce Basarabia acasă” a precizat Cristnia Zelinschi, reprezentant al Acțiunii 2012 din Republica Moldova.

Profesorii s-au declarat încântați de modul de organizare și de faptul că au ajuns în cadrul acestui program la recomandarea elevilor lor, efortul lor de-a lungul anilor arătând că apărarea românismului prin adevărul istoric a generat o nouă generație unionistă foarte activă.

,,Sunt foarte fericită că mă aflu aici alături de ceilalți colegi de ai mei din toată Republica Moldova, inclusiv Transnistria. Acest lucru arată că românilor le pasă și nu vor să mai accepte granița existentă pe Prut”, a declarat unul din profesorii participanti la cursuri.

De activitățile Programului Educațional “Istoria de lângă noi” au beneficiat 60 de cadre didactice din Republica Moldova. Dintre aceștia, 30 de profesori sunt angajați ai instituțiilor școlare din Chișinău și 30 din raioanele Republicii Moldova.