Platforma Civică „Acțiunea 2012” denunță abuzurile comise de autoritățile regiunii separatiste transnistrene în privința tânărului Alexandru Bejan, elev în clasa a-XI-a la liceul românesc Lucian Blaga din Tiraspol.  

Elevul în vârstă de 17 ani a fost răpit de la școală de către ofițeri KGB, care l-au supus unui tratament inuman, anchetându-l timp de câteva ore, șantajându-l și obligându-l să scrie un autodenunț din care reieșea că Alexandru a trimis bilete de amenințare unor grădinițe din localitate. În baza acestei declarații false, tânărul a fost acuzat de terorism. În prezent, Alexandru Bejan nu poate părăsi așa-zisa ”RMN”, fiindu-i încălcat și dreptul la liberă circulație.  

Alexandru reprezintă  încă o victimă în ofensiva împotriva românismului, dusă de autoritățile din Transnistria, care sfidează atât legislația Republicii Moldova, cât și orice instanță internațională preocupată de respectarea drepturilor omului.  

Platforma Civică „Acțiunea 2012”, coaliție formată din peste 30 de organizații nonguvernamentale, își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacție a autorităților de la Chișinău  față de acest caz și speră ca acestea să demonstreze că a fi român nu este o culpă, așa cum o tratează separatiștii de la Tiraspol.  

Totodată, Platforma Civică „Acțiunea 2012” se alătură inițiativei Consiliului Județean al Elevilor din Brăila, de a înainta o petiție online și de a colecta semnături pentru sensibilizarea opiniei publice și a factorilor decizionali cu privire la situația deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acțiunea 2012 îi îndeamnă pe toți cei interesați de soarta românilor din Republica Moldova să semneze această petiție la adresa http://www.petitieonline.com/sprijin_pentru_elevul_roman_din_tiraspol_chinuit_de_autoritati.

Viața unui român este în joc, în jocul unor oameni care îi neagă dreptul la identitate.

  În 1992, în urma unui conflict armat, în partea de est a Republicii Moldova s-a format regiunea separatistă transnistreană, pe teritoriul căreia staționează trupe de ocupație rusești. Transnistria nu este recunoscută internațional, astfel că nu se ghidează după normele legale internaționale, ceea ce generează de multe ori grave încălcări ale drepturilor omului și incidente tragice. Un astfel de caz a avut loc în dimineața zilei de 1 ianuarie, când Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani, a fost împușcat mortal de către un așa-zis pacificator rus la punctul de control de pe podul de la Vadul lui Vodă.