Locotenentul-colonel în rezeră Anatol Caraman,

Locotenentul-colonel în rezervă Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război – 1992 ,,TirasTighina”: 140 de ţări ne-au recunoscut în graniţele în care suntem acum şi cu influenţa marilor puteri eu nu cred că Rusia va trimite încoace aviaţie peste Ucraina.

“Încercările de soluţionare a conflictului transnistrean nu au sorţi de izbândă şi nu vor avea în timpul apropiat. Este poziţia întregii asociaţii. Sunt trei căi de rezolvare a problemei transnistrene şi nou nu o dată am vorbit despre acestea: două proaste şi foarte proaste şi una excelentă, excepţională.

Încep de la cea mai proastă: să ridicăm mâinile în faţa Rusiei, să ne prefacem înapoi în gubernie rusească, cu central gubernial la Chişinău. Şi atunci, Transnistria va fi alipită înapoi la Chişinău, iar primăria o vor administra cei care vorbesc numai în limba rusă şi sunt ruşi. Atunci vom fi internaţionalişti, ,,cel mai bun popor – moldovenesc”.

A doua cale, dar ea nu e aplicabilă pentru că nu mai sunt soldaţii aceia care erau în 1992: să ne pregătim de o operaţiune serioasă militară, să înfrângem regimul de la Tiraspol. Ea e rea, dar de ce e rea? Pentru că pe-ai noştri îi vom omorâ, că vom distruge construcţiilor noastre, vor muri oamenii noştri, şi dintr-o parte şi din alta, dar cei de la Moscova vor bate din palme. De aceea este foarte proastă. Dar şi o cale reală, dacă ne pregătim serios.

Şi a treia cale, excepţională: politicul de la Chişinău merge la Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene şi face o declaraţie – ,,Iată, noi nu suntem capabili de unii singuri ca să depăşim această criză, fiindcă ea este organizată de Imperiul Rus, care este un monstru cu o capacitate militară foarte serioasă, cu capacitate economică puternică şi în faţa căruia noi nu putem de unii singuri să stăm. Implicaţi-vă direct, noi cerem directă implicare!”. Iată, aceasta este o cale reală, de aceea şi noi luptăm pentru acest drum al aderării la Uniunea Europeană, semnarea acestui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Şi mai este o cale, tot bună, dar asta e foarte grea, legată tot de Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene şi de clasa politică de la Chişinău. Ele sunt paralele: Unirea cu Patria-mamă, România. Iată, în acest fel nu mai trebuie de aderat la nicio Uniune Europeană, să înţeleagă toţi politicienii noştri şi într-o bună zi să declarăm această Unire tot prin recunoaşterea Uniunii Europene. Împreună cu Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene, cu Guvernul de la Bucureşti, Guvernul de la Chişinău şi s-a hotărât şi pe cale parlamentară.

Transnistria este un pământ românesc recunoscut de toată lumea. 140 de ţări ne-au recunoscut în graniţele în care suntem acum şi cu influenţa marilor puteri eu nu cred că Rusia va trimite încoace aviaţie peste Ucraina, că forţele lor militare vor începe să bombardeze şi să se încaiere cu toată lumea. Sunt sigur că nu o va face pentru că nu îi ajunge puterea, are problemele ei interne, are foarte multe republici autonome, care îşi doresc independenţa.”

locotenentul-colonel Gheorghe Grinciuc, vicepre?edintele Asocia?iei Republicane a Participan?ilor la R?zboaie (foto: azi.md)

Locotenentul-colonel Gheorghe Grinciuc, vicepreședintele Asociației Republicane a Participanților la Războaie (foto: azi.md)

Locotenentul-colonel Gheorghe Grinciuc: “Am fost trădaţi şi de aici, din interior, dar şi din afară. Noi suntem în jocul Moscovei, ea cântă.”

,,Nu mai am credinţă că se poate rezolva ceva în privinţa Transnistriei. Punem cruce pe dânsa. Ne-a costat mult, mie mi-a rămas gospodărie acolo, lucrul. Statul se uită la noi, la veterani, ca la duşmani.  Înainte dacă ne mai dădea cineva nişte ajutoare, acum zero de la toţi. Transnistria e uitată, iar problematica asta e aşa, ca să se întâlnească ei pe la Lvov, prin Japonia, pe unde au programat. Am fost trădaţi şi de aici, din interior, dar şi din afară. Noi suntem în jocul Moscovei, ea cântă. De la Moscova vine toată problematica asta transnistreană. Mergem numai în jos noi, ori ieşim toţi cu furcile în stradă, ori începe vreun război, altfel cale nu e.

 Platforma Civică Acțiunea 2012 invită toți doritorii să-și publice opiniile și să participe la dezbatere. Comentariile și opiniile voastre le puteți publica aici - romanism.ro, iar cele mai pertinente opinii vor fi postate direct pe site-ul nostru.