15 ianuarie 2012 - Bălți.

Pe data de 3 martie 2012 se împlinesc 94 de ani de la votarea Moțiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălți prin care se cerea Sfatului Țării votarea necondiționată a Unirii Basarabiei cu România.

Cu această ocazie, noi, un grup de simpatizanți din Bălți ai Platformei civice Acțiunea 2012, intenționăm să organizăm un marș prin care să marcăm acest eveniment.

Respectând prevederile legale, la data de 6 februarie am depus o declarație prealabilă prin care anunțam autoritățile publice locale despre acțunea noastră, cerând conform legii să fie asigurată securitatea participanților la marș.

Abia la data de 17 februarie am primit o scrisoare prin care viceprimarul municipiului Bălți, domnul Veaceslav Usatîi, ne înștiințează că organizația nonguvernamentală din numele căreia dorim să organizăm marșul nu a fost găsită în registrul ONG-urilor, motiv pentru care marșul nu poate fi autorizat.

Menționăm faptul că declarația a fost semnată din numele unui grup de inițiativă, iar legea cu privire la întrunirile publice permite ca persoanele fizice să fie organizatori ai acțiunilor de acest gen.

Ținând cont de faptul că autoritățile publice locale încalcă articolul 6 al legii cu privire la întrunirile publice, cerem să se autosesizeze autoritățile centrale, presa și organizațiile din domeniul drepturilor omului.

În același timp, noi nu renunțăm, motiv pentru care ieri, 20 februarie, am mai depus o declarație prealabilă pentru ca marșul să fie autorizat.

Pe această cale, fiind siguri că situația neplăcută creată de către administrația publică va fi soluționată în timp util, vă așteptăm pe data de 3 martie cu steaguri tricolore la Bălți, de la ora 11.00, în fața restaurantului Nistru (strada Independenței nr. 52) pentru a porni prin centrul orașului, până la consulatul României.

21 februarie 2012

Simpatizanți ai Platformei civice Acțiunea 2012 din Bălți